ZUPA MEKSYKAŃSKA Z SOJĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.21)
Bardzo pożywna, nieco lżejsza od oryginału. Połączenie smaków charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej.
W czasie wykonania nie uwzględniam czasu moczenia i gotowania soji gdyż wykorzystuję soję ugotowaną poprzedniego dnia np. do kotletów sojowych.


SKŁADNIKI

300 g mięsa mielonego z indyka (można użyć również wieprzowego)

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

90 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)

0,60 l bulionu warzywnego

100 g soi

100 g fasoli czerwonej (z puszki)

70 g kukurydzy konserwowej (z puszki)

szczypta papryki chilli mielonej (zmielona)

1 łyżka majeranku (suszony)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
71
3,5%
Bialko
5,6g
3,7%
Weglow...
5g
2,5%
Tluszcze
3,4g
5,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie
  2. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, dorzucić do cebuli i smażyć jeszcze przez minutę. 
  3. Dodać mięso mielone i smażyć mieszając. Jeśli mięso mielone kupujecie niedoprawione - doprawić solą i pieprzem.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy i podsmażać jeszcze przez chwilę.
  5. W międzyczasie w garnku zagotować 0,6 l bulionu (0,6 l wody + 2 kostki rosołowe).
  6. Do garnka z bulionem przełożyć zawartość patelni z mięsem. Gotować aż mięso będzie miękkie (ok.10 minut).
  7. Dodać soję, czerwoną fasolę i kukurydzę. Doprawić szczyptą chilli.
  8. Gotować jeszcze przez 15 minut.
  9. Na koniec doprawić majerankiem.
  10. Podawać z tortillami, bagietką lub samodzielnie.


Zupa meksykańska z soją Przepis

DODAJ KOMENTARZ