ZUPA MIGDAŁOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Szukając świątecznych inspiracji natrafiłam na różne przepisy na migdałową zupę. W mojej rodzinie nigdy nie spotkałam tego dania na wigilijnym stole. Szperając trochę w Internecie można przeczytać, że owszem, jest to tradycyjne polskie danie wigilijne pochodzące z Kresów, jednak już nieco zapomniane.
Postanowiłam spróbować. Tradycyjnie gotowana na mleku z dodatkiem białego ryżu jest bardzo sycącym daniem. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkiej strony Świąt. W wersji mniej sycącej możecie zrezygnować z ryżu. Smacznego!


SKŁADNIKI

100 g migdałów (blanszowane, bez skórki)

2 łyżki płatków migdałowych

pół l mleka 1,5%

1 łyżeczka miodu (jasny, lejący)

szczypta cynamonu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

100 g ryżu białego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
182
9,1%
Bialko
6,7g
4,5%
Weglow...
17,1g
8,5%
Tluszcze
9,7g
16,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Migdały posiekaj nożem.
  3. Płatki migdałowe praż na suchej patelni aż się przyrumienią. 
  4. Do blendera wrzuć posiekane migdały (bez płatków) oraz 0,25 l mleka. Całość zmiksuj.
  5. Do garnka wlej 0,25 l mleka, dodaj zmiksowaną masę migdałową, miód i cynamon. Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu.
  6. W szklance wymieszaj dokładnie łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną mleka. Masę przelej do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj.
  7. Zupę podgrzewaj aż nieco zgęstnieje.
  8. Do talerzy lub miseczek nałóż ugotowany ryż, zalej zupą i udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.


Zupa migdałowa Przepis

Zupa migdałowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ