ZUPA POMIDOROWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ulubiona klasyczna zupa z pomidorów zawsze znajdzie swoich amatorów. Pasuje niemal do każdego obiadu jako samodzielny posiłek lub razem z drugim daniem; u nas w Wielkopolsce bardzo popularne jest połączenie pomidorówki z pyrami z gzikiem czyli klasyka piątkowa:)


SKŁADNIKI

700 g pomidorów

cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

pół l bulionu warzywnego

200 g makaronu fusilli (świderki)

10 g natki pietruszki

1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
68
3,4%
Bialko
2,3g
1,5%
Weglow...
11g
5,5%
Tluszcze
1,5g
2,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając gniazda nasienne i całość zmiksować.
  2. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać zmiksowane pomidory i smażyć około 10 minut aż masa zgęstnieje.
  3. Całość przecedzić przez sitko do garnka.
  4. Dodać bulion rosołowy i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez kilka minut.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z zupą.
  6. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie dodać śmietanę.


Zupa pomidorowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ