ZUPA POROWO-CEBULOWA Z SERKIEM Zupa porowo-cebulowa z serkiem KATEGORIE Obiady Zupy Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN LICZBA PORCJI 5 OCEŃ (średnia: 3.31)27 Kasia@MilionSmaków Ten przepis przywiozłam wiele lat temu z Zakopanego. Bardzo mili gospodarze pensjonatu, w którym nocowaliśmy zaprosili nas na kolację. W pierwszej chwili podeszłam nieufnie do tej zupy (zupa z pora? do tego nie wygląda zachęcająco)... Jednak kilka pierwszych łyżek wystarczyło, bym zmieniła zdanie. Od tej pory zupa ta regularnie gości w moim domu. Gęsta zupa z porów i cebuli zyskuje kremową konsystencję dzięki topionemu serkowi, który dodajemy pod koniec gotowania. Uwaga: zupa znika w błyskawicznym tempie podjadana z garnka przez całe popołudnie :) SKŁADNIKI 2 szt. pora2 szt. cebuli (niezbyt duże)170 g mięsa mielonego wieprzowego100 g sera topionego1 łyżeczka vegety natursólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 86 4,3% Bialko 5g 3,3% Weglow... 9g 4,5% Tluszcze 3,5g 5,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 206 10,3% Bialko 12g 8% Weglow... 21,5g 10,8% Tluszcze 8,4g 14,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pory i cebule pokrój w dość duże kawałki, następnie wrzuć do blendera i zmiksuj. Masa nie musi być całkiem gładka. Rozgrzej sucha patelnię i podsmaż na niej rozdrobnione, posolone mięso mielone. W czasie podsmażania rozdrabniaj je coraz bardziej drewnianą łyżką, tak żeby kuleczki były mniej więcej wielkości ziarenka fasoli. W dużym garnku zagotuj niecały litr wody. Do wrzątku wrzuć pory zmiksowane z cebulą oraz podsmażone mięso mielone. Dopraw łyżeczką vegety oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj pokrojony w kawałki serek topiony. Już w garnku z zupą rozcieraj kawałki serka łyżką aby szybciej się rozpuściły i połączyły z zupą. Podgrzewaj jeszcze przez 15 minut. Zupę podawaj lekko przestudzoną. Następnego dnia jest jeszcze lepsza :)