ZUPA POROWO-CEBULOWA Z SERKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 3.31)
Ten przepis przywiozłam wiele lat temu z Zakopanego. Bardzo mili gospodarze pensjonatu, w którym nocowaliśmy zaprosili nas na kolację. W pierwszej chwili podeszłam nieufnie do tej zupy (zupa z pora? do tego nie wygląda zachęcająco)... Jednak kilka pierwszych łyżek wystarczyło, bym zmieniła zdanie.
Od tej pory zupa ta regularnie gości w moim domu. Gęsta zupa z porów i cebuli zyskuje kremową konsystencję dzięki topionemu serkowi, który dodajemy pod koniec gotowania.
Uwaga: zupa znika w błyskawicznym tempie podjadana z garnka przez całe popołudnie :)


SKŁADNIKI

2 szt. pora

2 szt. cebuli (niezbyt duże)

170 g mięsa mielonego wieprzowego

100 g sera topionego

1 łyżeczka vegety natur

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
86
4,3%
Bialko
5g
3,3%
Weglow...
9g
4,5%
Tluszcze
3,5g
5,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pory i cebule pokrój w dość duże kawałki, następnie wrzuć do blendera i zmiksuj. Masa nie musi być całkiem gładka.
  2. Rozgrzej sucha patelnię i podsmaż na niej rozdrobnione, posolone mięso mielone. W czasie podsmażania rozdrabniaj je coraz bardziej drewnianą łyżką, tak żeby kuleczki były mniej więcej wielkości ziarenka fasoli.
  3. W dużym garnku zagotuj niecały litr wody.
  4. Do wrzątku wrzuć pory zmiksowane z cebulą oraz podsmażone mięso mielone.
  5. Dopraw łyżeczką vegety oraz szczyptą soli i pieprzu.
  6. Gotuj przez 15 minut.
  7. Następnie dodaj pokrojony w kawałki serek topiony. Już w garnku z zupą rozcieraj kawałki serka łyżką aby szybciej się rozpuściły i połączyły z zupą.
  8. Podgrzewaj jeszcze przez 15 minut. 
  9. Zupę podawaj lekko przestudzoną. Następnego dnia jest jeszcze lepsza :)


Zupa porowo-cebulowa z serkiem Przepis

Zupa porowo-cebulowa z serkiem Przepis