ZUPA SOCZEWICOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Zupa z soczewicy to zimowy klasyk w mojej kuchni. Teoretycznie możesz przygotowywać ją przez okrągły rok ale to właśnie zimą smakuje najlepiej - gorąca, aromatyczna i rozgrzewająca.
Na blogu znajdziesz kilka wariantów tej zupy, do których wracam w zależności od dostępności składników w kuchni oraz ochoty :) Ten przepis bazuje na soczewicy zielonej, ugotowanej z włoszczyzną na bulionie oraz mleku kokosowym. Warto ugotować od razu dużą porcję na kilka dni.


SKŁADNIKI

marchewka

pietruszka

2 szt. ziemniaków

2 łyżki oliwy z oliwek

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1 l bulionu warzywnego

100 g suchej zielonej soczewicy

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżeczka kurkumy (mielonej)

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

liść laurowy

1 opakowanie pomidorów w puszce

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki natki pietruszki

0,30 szklanki mleka kokosowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
52
2,6%
Bialko
3,1g
2,1%
Weglow...
5,7g
2,9%
Tluszcze
2,5g
4,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania warzyw: marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa możesz wrzucić do jednej miski. 
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę pokrój w kosteczkę, wrzuć do garnka i zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę.
  3. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa i podsmażaj przez 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
  4. W międzyczasie przygotuj bulion warzywny.
  5. Dodaj suchą zieloną soczewicę, wlej bulion, dodaj przyprawy i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. 
  6. Po tym czasie dodaj krojone pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy oraz gotuj przez 15 minut na małym ogniu. 
  7. Odstaw z ognia, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki oraz mlekiem kokosowym
  8. Podawaj samodzielnie lub z dowolnym makaronem.


Zupa soczewicowa Przepis