ZUPA Z ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Uwielbiam warzywne zupy na bazie serka topionego, który daje im wspaniały kremowy smak. Po zupie z pora przyszedł czas na przetestowanie zupy z świeżych ogórków, których kilka kilogramów udało mi się załatwić z ekologicznego źródła. Żeby się nie zmarnowały - zupy ugotowałam na kilka dni co w sumie okazało się dobrym pomysłem bo lekko podgrzana, nie gorąca też jest pyszna. Składników nie ma zbyt dużo dzięki czemu ogórkowy smak jest wyraźnie wyczuwalny.


SKŁADNIKI

4 szt. świeżego ogórka szklarniowego

100 g sera topionego (np. Hochland śmietankowy)

100 g śmietany 12%

1½ l bulionu warzywnego

natka pietruszki

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

vegeta natur

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
25
1,2%
Bialko
1g
0,6%
Weglow...
1,6g
0,8%
Tluszcze
1,7g
2,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku przygotuj 1,5 l bulionu.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce o małych oczkach po czym razem z wyciśniętym sokiem przełóż do garnka z bulionem i gotuj ok. 5 minut. 
  3. Śmietanę i serek topiony wymieszaj dokładnie z niewielką ilością zupy. Gdy konsystencja będzie klarowna i serek całkowicie się rozpuści przelej całość do garnka z zupą.
  4. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
  5. Zupę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i vegetą. Na koniec dodaj świeżą natkę pietruszki


Zupa z świeżych ogórków Przepis

Zupa z świeżych ogórków Przepis

DODAJ KOMENTARZ