ZUPA Z GRUSZKI I Z PIETRUSZKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Na fali eksperymentów z kuchnią wegańską przyszła kolej na zupę z gruszki i pietruszki z Jadłonomii Marty Dymek - w mojej interpretacji. Gęsta, kremowa zupa na pewno Was rozgrzeje w te coraz chłodniejsze, jesienne wieczory. W szczególności zasmakuje tym z Was, którzy lubią nieco słodkości również w daniach obiadowych.


SKŁADNIKI

500 g pietruszki

2 szt. gruszek świeżych

1 szklanka bulionu warzywnego

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżeczka tymianku suszonego

4 łyżki pestek dyni

8 łyżek oleju lnianego

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Pietruszki i gruszki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć pietruszkę i podsmażaj przez ok. 5 minut.
  3. Dodaj gruszki i duś dalej przez ok. 10 minut. 
  4. Dolej bulion i gotuj pod przykryciem aż składniki zmiękną (ok. 15 minut).
  5. Dolej mleko migdałowe, dopraw tymiankiem i zmiksuj na gładki krem.
  6. Przed podaniem zupę posyp pestkami dyni i polej olejem lnianym


Zupa z gruszki i z pietruszki Przepis

Zupa z gruszki i z pietruszki Przepis

DODAJ KOMENTARZ