ZUPA Z GRUSZKI I Z PIETRUSZKI Zupa z gruszki i z pietruszki KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.83)3 Kasia@MilionSmaków Na fali eksperymentów z kuchnią wegańską przyszła kolej na zupę z gruszki i pietruszki z Jadłonomii Marty Dymek - w mojej interpretacji. Gęsta, kremowa zupa na pewno Was rozgrzeje w te coraz chłodniejsze, jesienne wieczory. W szczególności zasmakuje tym z Was, którzy lubią nieco słodkości również w daniach obiadowych. SKŁADNIKI 500 g pietruszki2 szt. gruszek świeżych1 szklanka bulionu warzywnego1 szklanka mleka migdałowego1 łyżeczka tymianku suszonego4 łyżki pestek dyni8 łyżek oleju lnianegoolej rzepakowy (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Pietruszki i gruszki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć pietruszkę i podsmażaj przez ok. 5 minut. Dodaj gruszki i duś dalej przez ok. 10 minut. Dolej bulion i gotuj pod przykryciem aż składniki zmiękną (ok. 15 minut). Dolej mleko migdałowe, dopraw tymiankiem i zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem zupę posyp pestkami dyni i polej olejem lnianym.