ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW Zupa ze świeżych grzybów KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Kolacje Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 5 OCEŃ (średnia: 3.75)2 Kasia@MilionSmaków Rzadko kiedy udaje mi się wybrać na grzyby ale w sezonie przynoszę całe koszyki z pobliskiego rynku. Uwielbiam je w każdej postaci więc są one nieodłącznym elementem mojego jesiennego menu. Jadłam kiedyś pyszną zupę ze świeżych grzybów - klasyczną, gotowaną z włoszczyzną, bez żadnych udziwnień. Na szczęście próba jej odtworzenia we własnej kuchni się udała a w domu pojawił się pełniutki garnek tej pysznej zupy, który dość szybko zniknął :) SKŁADNIKI 230 g suszonych grzybów leśnych (świeżych)1 kg włoszczyzny2 szt. ziemniaków1 cebula1 l bulionu warzywnego1 łyżka masłanatka pietruszkiśmietana 12% (opcjonalnie)sól (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Świeże grzyby (najlepiej prawdziwki) dokładnie oczyść i opłucz. Pozostałe warzywa pokrój w dość drobną kostkę. W dużym garnku roztop łyżkę masła, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. Całość zalej bulionem, dodaj pozostałe warzywa i gotuj aż zmiękną. Dopraw do smaku solą jeżeli jest taka potrzeba (ja nie solę). Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz też zabielić zupę śmietaną jeżeli lubisz.