ZUPA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Rzadko kiedy udaje mi się wybrać na grzyby ale w sezonie przynoszę całe koszyki z pobliskiego rynku. Uwielbiam je w każdej postaci więc są one nieodłącznym elementem mojego jesiennego menu.
Jadłam kiedyś pyszną zupę ze świeżych grzybów - klasyczną, gotowaną z włoszczyzną, bez żadnych udziwnień. Na szczęście próba jej odtworzenia we własnej kuchni się udała a w domu pojawił się pełniutki garnek tej pysznej zupy, który dość szybko zniknął :)


SKŁADNIKI

230 g suszonych grzybów leśnych (świeżych)

1 kg włoszczyzny

2 szt. ziemniaków

cebula

1 l bulionu warzywnego

1 łyżka masła

natka pietruszki

śmietana 12% (opcjonalnie)

sól (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Świeże grzyby (najlepiej prawdziwki) dokładnie oczyść i opłucz. 
  2. Pozostałe warzywa pokrój w dość drobną kostkę. 
  3. W dużym garnku roztop łyżkę masła, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. 
  4. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. 
  5. Całość zalej bulionem, dodaj pozostałe warzywa i gotuj aż zmiękną. Dopraw do smaku solą jeżeli jest taka potrzeba (ja nie solę).
  6. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz też zabielić zupę śmietaną jeżeli lubisz. 


Zupa ze świeżych grzybów Przepis

Zupa ze świeżych grzybów Przepis