PEŁNOZIARNISTE CIASTO NA PIZZĘ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.06)
Uwielbiam pizzę w każdej postaci. Piekąc ją w domu zawsze przygotowuję cieniutkie ciasto z mąki pełnoziarnistej dzięki czemu, dobierając odpowiednie dodatki, otrzymuję zdrowy i pełnowartościowy posiłek.


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

20 g drożdży

1 szklanka wody

6 łyżek oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
273
13,6%
Bialko
5,8g
3,9%
Weglow...
25,9g
13%
Tluszcze
15,5g
25,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć w misce. Ciasto musi być wilgotne żeby po upieczeniu nie było twarde.
  2. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę żeby ciasto wyrosło.
  3. Gdy ciasto wyrośnie wyłóż je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką pełnoziarnistą.
  4. Rozgnieć rękoma tak, żeby zajęło całą wielkość blaszki. Ciasto jest dość wilgotne więc w razie potrzeby posypuj je mąką. Uważaj żeby nie powstały dziury w cieście. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni w trybie grzania góra-dół. To ważne, zwłaszcza, gdy pizza ma dużo składników - w termoobiegu nie zawsze dopiecze się dobrze od spodu. 
  6. Na ciasto nałóż ulubiony sos i dodatki - różne propozycje oczywiście na blogu milionsmakow.pl :)
  7. Piecz przez około 20 minut.


Pełnoziarniste ciasto na pizzę Przepis

Pełnoziarniste ciasto na pizzę Przepis