MIĘTOWY SMOOTHIE Z KANTALUPY I JABŁKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
To smoothie to nie tylko doskonałe połączenie łagodnego smaku kantalupy z lekko kwaśnymi jabłkami i odświeżającym dodatkiem mięty, ale też skarbnica witamin i mikroelementów.
Kantalupa zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C, oraz zawiera duże ilości beta-karotenu i potasu, a wszystko to przy bardzo niewielu kaloriach.
Jabłka zapewniają antyoksydanty, tofu dostarcza mangan, selen i żelazo a mięta poza odświeżeniem smaku wspomaga trawienie.


SKŁADNIKI

225 g melona (kantalupa)

2 szt. jabłek

4 łyżki mięty świeżej

1 szklanka jogurtu waniliowego

pół szklanki musu jabłkowego

120 g tofu

2 łyżki oleju lnianego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
77
3,8%
Bialko
3,1g
2,1%
Weglow...
10,1g
5%
Tluszcze
3g
5,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Melona obrać ze skórki i pozbawić nasion, a następnie pokroić w kostkę
  2. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę
  3. Do blendera wlać jogurt waniliowy, mus jabłkowy i olej lniany
  4. Dodać jabłko, tofu i miętę
  5. Miksować na wysokich obrotach około pół minuty (jeśli nie miksuje się dobrze to warto użyć trybu pulse jeśli blender go posiada)
  6. Dodać kantalupę i miksować jeszcze pół minuty do uzyskania gładkiej masy
  7. Podawać w szklankach - najlepiej od razu po zrobieniu, ale można też na drugi dzień po przechowywaniu w lodówce


Miętowy smoothie z kantalupy i jabłka Przepis

Miętowy smoothie z kantalupy i jabłka Przepis

DODAJ KOMENTARZ