PLACKI MARCHEWKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Uwielbiam placki - nie tylko ziemniaczane, ale także z innych warzyw lub różnych ich kompozycji. Placki z marchewki mają ten plus, że akurat marchewka smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. Tak więc tą wersją placków można się delektować również wtedy kiedy nie są dostępne dynie czy kabaczki.
Jeśli lubicie placki ziemniaczane to te na pewno też przypadną wam do gustu.


SKŁADNIKI

pół kg marchewek

2 szt. ziemniaków (średnich)

4 łyżki mąki pszennej

jajko

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

cebula

olej roślinny (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
54
2,7%
Bialko
2,2g
1,4%
Weglow...
9g
4,5%
Tluszcze
0,8g
1,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki
  2. Odsączyć sok i przełożyć marchewkę do miski
  3. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki (na miazgę a nie paski)
  4. Wymieszać ziemniaki i marchewkę
  5. Wbić jajko i dodać mąkę
  6. Doprawić solą i pieprzem
  7. Jeszcze raz dokładnie wymieszać
  8. Na patelni rozgrzać olej - trzeba go będzie niestety dolewać, bo placki dużo go wchłaniają
  9. Nakładać czubatą łyżkę ciasta na patelnię i dociskać, żeby placek miał niecałe pół centymetra
  10. Po koło 3 minutach przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty
  11. Tak jak z plackami ziemniaczanymi można podawać na wiele sposobów: z cukrem, ze śmietaną, z jogurtem, z solą, z gulaszem, z greckim sosem jogurtowo-miętowym. Wybierzcie swój ulubiony ;)


Placki marchewkowe Przepis

Placki marchewkowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ