TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Typowa sałatka warzywna z majonezem, która gości na polskich stołach nie tylko w święta wielkanocne ale też na większości imprez imieninowych.
W mojej wersji warzywa są gotowane na parze, a ilość majonezu jest ograniczona do niezbędnego minimum.


SKŁADNIKI

5 szt. jajek

3 szt. ziemniaków

5 szt. marchewek

pół selera

jabłko (reneta)

¼ szt. pora

6 szt. ogórka kiszonego (średnich)

1 opakowanie groszku zielonego

4 łyżki majonezu

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki, marchewki i seler ugotować na parze tak, żeby były lekko twarde (około 20 minut)
  2. Jajka ugotować na twardo
  3. Ziemniaki i jajka obrać a marchewki oskrobać:
  4. Warzywa i jajka pokroić w kostkę o boku około pół centymetra
  5. Renetę obrać i usunąć gniazdo nasienne
  6. Jabłko, ogórki i pora pokroić w drobną kostkę
  7. Wszystkie składniki dobrze wymieszać
  8. Dodać pół łyżeczki soli i pieprzu (lub więcej do smaku)
  9. Dodać odsączony groszek
  10. Wymieszać z 4 łyżkami majonezu
  11. Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej jak przegryzie się kilka godzin. Dobrze też dopiero po przegryzieniu sprawdzić, czy jest dobrze doprawiona (sól i pieprz stają się wtedy bardziej wyczuwalne niż od razu po wymieszaniu składników)


Tradycyjna sałatka jarzynowa Przepis

Tradycyjna sałatka jarzynowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ