WIELKANOCNY KEKS BEZ RODZYNEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Lubię ciasta takie jak keks, ale często trafiam na wersje z rodzynkami, których nie jadam. Odpowiednia ilość innych bakalii sprawia, że ciasto nic nie traci a nawet wiele zyskuje.
Oczywiście dobry keks nie może być za suchy ani za gęsty, więc trzeba bardzo uważać na proporcje składników ;)


SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej

1 opakowanie masła (kostka 200g)

pół szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

4 szt. jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka rumu

szczypta soli

40 g migdałów

40 g orzechów włoskich

40 g orzechów laskowych

40 g daktyli suszonych

40 g fig

40 g moreli suszonych

40 g skórki pomarańczowej

40 g śliwek suszonych

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
364
18,2%
Bialko
6,8g
4,5%
Weglow...
36,3g
18,1%
Tluszcze
21,7g
36,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać cukier z cukrem waniliowym
  2. Utrzeć masło z cukrem aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. Dodać jajka i sól i dokładnie wymieszać
  4. Stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając
  5. Wszystkie bakalie bardzo dobrze posiekać
  6. Dodać do ciasta i wymieszać
  7. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni
  8. Formę na keks o wymiarach 25 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  9. Przelać ciasto do formy
  10. Piec około godziny w termoobiegu


Wielkanocny keks bez rodzynek Przepis

Wielkanocny keks bez rodzynek Przepis

Wielkanocny keks bez rodzynek Przepis

DODAJ KOMENTARZ