SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 1.5)
Klasyczne serniki mają w sobie to coś, przez co trudno się im oprzeć. Te prawie klasyczne również ;) Kiedy naszła mnie ostatnio ochota na sernik postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć ciasto będące połączeniem moich ulubionych elementów z innych. Tak powstał przepis na sernik z musem truskawkowym.
Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty mus z mrożonych truskawek.
Sernikowi co prawda trzeba poświęcić nieco uwagi ale nakład pracy jest niewspółmiernie niski w stosunku do perfekcyjnego efektu końcowego.


SKŁADNIKI

Spód

240 g herbatników zbożowych

150 g masła

Masa serowa

310 ml śmietany kremówki 36%

750 g twarogu sernikowego zmielonego

250 g sera mascarpone

100 g cukru pudru

4 szt. jajek

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego

pół łyżeczki skórki pomarańczowej

Mus

200 g truskawek (mrożonych)

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
252
12,6%
Bialko
7,1g
4,7%
Weglow...
17,9g
9%
Tluszcze
16,8g
28%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Na początek przygotuj mus truskawkowy:
  1. Truskawki podgrzewaj w rondelku aż się rozmrożą. 
  2. Dodaj cukier, po czym ostudź nieco masę i zmiksuj w blenderze. Przełóż ponownie do rondelka. 
  3. W szklance wymieszaj dokładnie 2 łyżki zmiksowanych owoców z łyżką mąki ziemniaczanej i dopiero dokładnie rozmieszaną papkę wlej do rondelka z truskawkami. Całość zagotuj mieszając po czym zdejmij z ognia.
Następnie przygotuj spód z herbatników:
  1. Spód okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj odrobiną masła
  2. W rondelku rozpuść 150 g masła po czym dodaj drobno pokruszone herbatniki i wymieszaj. 
  3. Spód formy dokładnie wyłóż masą z ciastek. 
  4. Wstaw do lodówki na godzinę. 
Teraz pora na masę serową:
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. 
  2. Kremówkę zmiksuj na bitą śmietanę. 
  3. Dodaj twaróg, ser mascarpone, cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową
  4. Całość miksuj jeszcze przez chwilę na niskich obrotach aż masa stanie się jednolita. 
I wreszcie do pieca:
  1. Na spód z ciastek wylej masę serową. 
  2. Łyżeczką nakładaj mus starając się wcisnąć go głębiej w masę a nie tylko na wierzchu. 
  3. Piecz przez 50 minut w termoobiegu. 
  4. Po upłynięciu czasu pieczenia wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze przez 10 minut (z zamkniętymi drzwiczkami).
  5. Następnie stopniowo co 10-15 minut uchylaj bardziej drzwiczki piekarnika - takie stopniowe schładzanie zapobiegnie nadmiernemu upadnięciu ciasta. 
  6. Sernik przez noc najlepiej przechowuj w lodówce - oczywiście o ile cokolwiek zostanie do nocy ;)


Sernik z musem truskawkowym Przepis

Sernik z musem truskawkowym Przepis

Sernik z musem truskawkowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ