DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 3.91)
Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc w Polsce bez białej kiełbasy.
Próbowałem wielu różnych kiełbas dostarczanych przez różnych producentów i mało jest takich, które mi naprawdę smakują. W mojej rodzinnej miejscowości kolejki po dobrą białą kiełbasę potrafią być jak za dawnych czasów ;)
Warto więc poświęcić trochę czasu i zrobić ją w domu - ze sprawdzonych składników, z idealną dla siebie ilością przypraw.


SKŁADNIKI

0,80 kg szynki wieprzowej bez kości (surowej)

1,30 kg łopatki wieprzowej

1 kg wędzonego boczku (bez kości i skóry)

4 łyżki majeranku

2 łyżki soli

1 łyżka mielonego pieprzu (grubo mielonego)

1½ łyżki mielonego pieprzu (drobno mielonego)

6 ząbków czosnku świeżego

1 łyżeczka cukru

1 opakowanie jelit cienkich (są do kupienia w dużych hipermarketach i niektórych sklepach mięsnych)

PRZYGOTOWANIE

  1. Na początku przygotowujemy mięso do mielenia
  2. Z łopatki odcinamy tłuszcz a resztę kroimy na małe kawałki
  3. Z szynki odcinamy tłuszcz a resztę kroimy na kawałki wielkości jednego centymetra
  4. Boczek kroimy na małe kawałki
  5. Przygotowane do mielenia mięso wkładamy do lodówki na około dwie godziny
  6. Po wyjęciu z lodówki łopatkę mielimy w maszynce na oczku 8 mm
  7. Resztę składników (boczek, tłuszcz z szynki i łopatki) mielimy na oczku 4 mm
  8. Przygotowujemy przyprawy
  9. Czosnek bardzo drobno siekamy a resztę przypraw odmierzamy w odpowiednich ilościach. Bierzemy też szklankę zimnej wody
  10. Jelita dokładnie myjemy a następnie wkładamy do ciepłej wody na około godzinę
  11. W tym czasie wyrabiamy kiełbasę
  12. Do dużej miski wkładamy na przemian warstwami: zmieloną łopatkę, szynkę, zmielony boczek z tłuszczem, sól, czosnek, majeranek i cukier
  13. Teraz przez około 20 minut wyrabiamy jak kotlety
  14. Dolewamy wodę wyrabiamy około 10 minut aż masa zacznie się kleić
  15. Po wyjęciu noża zakładamy na maszynkę do mielenia lejek do napełniania
  16. Na lejek zakładamy jelito a do maszynki wkładamy masę mięsną
  17. Zawiązujemy wolny koniec jelita i wprowadzamy do niego powoli masę mięsną. Nie ubijamy - musi być dość luźno
  18. Po uzyskaniu żądanej długości kiełbaski okręcamy jelito i wprowadzamy mięso dalej
  19. Na koniec zawiązujemy jelito i nakładamy następne aż do skończenia masy
  20. Taką kiełbasę można albo przygotować do spożycia albo zamrozić
  21. Jeśli chcemy ją zjeść od razu to gotujemy ją w wodzie. A w zasadzie parzymy. Wyłączamy grzanie pod garnkiem kiedy na bokach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wtedy przykrywamy garnek i zostawiamy na 20 do 30 minut w zależności od wielkości kiełbasy. (jeśli mamy w domu odpowiednie urządzenie możemy ustawić temperaturę wody na 80 stopni na 20 minut)
  22. Najlepiej według mnie smakuje smażona przez kilka minut (aż do przyrumienienia) później na patelni ze świeżym pieczywem i chrzanem i musztardą (na zmianę)
  23. Wody po gotowaniu takiej domowej kiełbasy nie warto wylewać - można z niej na przykład zrobić pyszny Żurek
  24. Jeśli interesują Cię domowe wędliny to zobacz też przepis na domową szynkę pieczoną


Domowa biała kiełbasa Przepis

Domowa biała kiełbasa Przepis

DODAJ KOMENTARZ