TARTA Z GRUSZKAMI Z KOMPOTU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Słodka tarta z pysznym śmietanowym nadzieniem z dodatkiem gruszek z kompotu.
Odświeżające i smaczne. W sam raz gdy mamy ochotę na ciasto owocowe a na świeże owoce jeszcze trochę trzeba poczekać.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g masła

2 szt. jajek

2 łyżki cukru waniliowego

Kruszonka

100 g mąki pszennej

75 g masła

75 g cukru

Nadzienie

2 szt. jajek

300 g śmietany 12% (duże opakowanie)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru waniliowego

pół łyżeczki aromatu śmietankowego

200 g gruszek świeżych (z kompotu)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
278
13,9%
Bialko
5,3g
3,5%
Weglow...
30,9g
15,4%
Tluszcze
14,8g
24,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wrzuć przesianą mąkę i dodaj cukier
  2. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki
  3. Wbij jajko i zagnieć ciasto na jednolitą masę (około 10 minut ugniatania)
  4. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na około 30 minut (np w misce przykrytej folią)
  5. W między czasie można przygotować nadzienie
  6. Jajka utrzyj z cukrem waniliowym
  7. Dodaj śmietanę, mąkę i aromat śmietankowy
  8. Dokładnie wymieszaj
  9. W osobnej misce wymieszaj składniki na kruszonkę: mąkę, masło i cukier
  10. Zagniataj aż powstanie zwarte ciasto, które się kruszy w palcach
  11. Gruszki odcedź z kompotu i pokrój w kawałki wielkości 3 - 4 centymetrów
  12. Ciasto nałóż na formę do tarty i nakłuj widelcem
  13. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto około 10 minut w termoobiegu
  14. Ułóż gruszki na cieście i zalej masą śmietanową
  15. Włóż na 15 minut do piekarnika i piecz w temperaturze 150 stopni
  16. Następnie posyp kruszonką i piecz jeszcze około 20 minut (aż kruszonka się przyrumieni)


Tarta z gruszkami z kompotu Przepis

Tarta z gruszkami z kompotu Przepis

Tarta z gruszkami z kompotu Przepis

DODAJ KOMENTARZ