żurawina



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
55
2,8%
Bialko
1,1g
0,7%
Weglow...
12,3g
6,2%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Żurawina w Polsce to w zasadzie dwa gatunki: żurawina wielkoowocowa (owoce do 2 cm średnicy) i błotna (owoce do 8mm średnicy). Pierwsza jest częściej hodowana a druga będąca rodzimym gatunkiem polskim występuje naturalnie w lasach i terenach bagiennych. Jest bardzo zdrowa (zawiera dużo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów) i ma charakterystyczny smak a w sztuce kulinarnej jest używana od stuleci. Najczęściej przygotowywane są z niej galaretki i sosy, które głownie były podawane do dziczyzny i drobiu. W postaci suszonej pojawia się najczęściej w deserach i sosach.


PRZEPISY

Brak zdjęcia :(
INFORMACJE

Ile kalorii ma żurawina? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 55
  • IG: 45
  • Białko: 1,1 g 
  • Cholesterol: b/d mg Sód: 26 mg 
  • Węglowodany łącznie: 12,3 g Cukry: b/d g 
  • Błonnik: 6,7 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,2 g
    • Nasycone: b/d g
    • Mono-nienasycone: b/d g
    • Poli-nienasycone: b/d g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 1060 μg
  • C: 15 mg
  • D: b/d μg
  • E: b/d mg
  • B1: b/d mg
  • B2: b/d mg
  • B6: b/d mg
  • B12: b/d μg


Mikroelementy

  • β-karoten: b/d μg
  • Niacyna: 0,9 mg
  • Kwas foliowy: b/d μg
  • Wapń: 20 mg
  • Żelazo: 1 mg
  • Magnez: b/d mg
  • Fosfor: 15 mg
  • Cynk: b/d mg
  • Miedź: b/d mg
  • Mangan: b/d mg
  • Potas: 140 mg


Ile waży żurawina? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 100 g                        

żurawina

żurawina

żurawina