Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
95
4,8%
Bialko
1g
0,7%
Weglow...
21,8g
10,9%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Banan (Musa L) to rodzaj roślin, który liczy sobie około 70 gatunków. Typowym gatunkiem dostępnym na polskich półkach sklepowych jest M. Paradisiaca.
Naturalnie występuje w Azji (międzyzwrotnikowej, gdzie był już uprawiany 7 tysięcy lat temu), Australii i Afryce, ale jest również masowo uprawiany w Ameryce Południowej.
Banany mają wiele witamin i składników mineralnych. Najwięcej jest potasu, ale zawierają też znaczące ilości fosforu, magnezu, wapnia oraz witamin A, C i E.
Ze względu na dużą zawartość błonnika pomagają obniżyć cholesterol, oraz poprawić metabolizm.
Niestety mają stosunkowo dużo kalorii jak na owoce i bardzo duży indeks glikemiczny (czym bardziej dojrzałe tym większy). Z tego powodu nie są zalecane dla osób na diecie oraz diabetyków. A szkoda, bo ich wykorzystanie w kuchni jest ogromne. Ze względu na swoje działanie zagęszczające mogą być używane jako substytut jajka w daniach wegańskich - np. ciastach. Świetnie sprawdzają się też w pieczywach, deserach, koktajlach i smoothie.