bazylia świeża



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
23
1,2%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
1g
0,5%
Tluszcze
0,6g
1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.) pochodzi najprawdopodobniej z Afryki, ale obecnie jest hodowana właściwie na całym świecie i ciężko sobie wyobrazić wiele kuchni narodowych bez niej. Dawniej wierzono, że bazylia to królewskie zioło i może zostać zerwana tylko przez króla stąd też pochodzi jej nazwa - od greckiego słowa basileus. Dopiero po wiekach z rośliny magicznej stała się popularną przyprawą kuchenną. Bazylia ma działania wzmacniające układ pokarmowy i przyspieszające procesy trawienne. Poprawia też apetyt. W kuchni używana jest głównie jako przyprawa. Przeważnie do dań z warzywami takimi jak pomidory, cukinia, bakłażan, szpinak czy rośliny strączkowe. Dobrze pasuje też do serów. Ze świeżej bazylii robi się też włoskie pesto.


INFORMACJE

Ile kalorii ma bazylia świeża? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 23
  • IG: b/d
  • Białko: 3,2 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 4 mg 
  • Węglowodany łącznie: 1 g Cukry: 0,3 g 
  • Błonnik: 1,6 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,6 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0,4 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 264 μg
  • C: 18 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,8 mg
  • B1: 0,03 mg
  • B2: 0,08 mg
  • B6: 0,16 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 3142 μg
  • Niacyna: 0,9 mg
  • Kwas foliowy: 68 μg
  • Wapń: 177 mg
  • Żelazo: 3,17 mg
  • Magnez: 64 mg
  • Fosfor: 56 mg
  • Cynk: 0,81 mg
  • Miedź: 0,39 mg
  • Mangan: 1,15 mg
  • Potas: 295 mg


Ile waży bazylia świeża? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 100 g Łyżka: 12 g Łyżeczka: 4 g                 Liść: 0,3 g  

bazylia świeża

bazylia świeża