Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
28
1,4%
Bialko
3,6g
2,4%
Weglow...
2,5g
1,2%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Brukselka czy też kapusta warzywna brukselska (Brassica oleracea L. var. Gemmifera) prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgi - skąd wzięła swoją nazwę. W sztuce kulinarnej znana jest od XVII wieku. W dzisiejszych czasach uprawiana jest głównie na zachodzie i północy Europy (w tym w Polsce).
Brukselka, czyli koszmar dzieciństwa. Póki co tak większości ludzi kojarzy się to niezwykle zdrowe warzywo. Brukselka zawiera duże ilości witamin A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K i na tym polu może z nią konkurować jedynie jarmuż.
Zawiera wiele substancji (między innymi: indole, kartoneidy, glukozynolaty), które przeciwdziałają zmianom nowotworowym, tak samo jak zawarta w niej duża ilość przeciwutleniaczy.
Niestety przez wiele lat traktowana była w Polsce praktycznie jako lekarstwo - czyli podawana obowiązkowo dzieciom prawie zawsze w ten sam sposób. A szkoda, bo można spożywać ją gotowaną, smażoną, duszoną, w sałatkach, surówkach, oraz jako dodatek do wielu dań.
Pamiętajmy też, że długie gotowanie brukselki zmniejsza jej wartości odżywcze.