Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
31
1,6%
Bialko
1,1g
0,7%
Weglow...
6,1g
3%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Porzeczka czerwona to krzew z gatunku agrestowatych, który występuje naturalnie w niemal całej Europie i na Syberii. W Polsce rośnie powszechnie, więc w sezonie, który przypada na lipiec/sierpień można ją kupić stosunkowo tanio.
Już od XVI wieku porzeczki były cenione w kuchni nie tylko na smak, ale tez ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Wzmacniały układ odpornościowy, pomagały na układ krwionośny i trawienny. Dziś wiemy, że zawierają wiele polifenoli, dużo witaminy C, żelaza, potasu i garbników. Na tym nie koniec. Porzeczki posiadają antocyjanozydy hamujące rozwój bakterii, antyoksydanty wyłapujące wolne rodniki oraz pektyny.
Doskonale nadają się do koktajli, dżemów, wina, oraz oczywiście jako dodatek i przyprawa do mięs.