jeżyna



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
43
2,2%
Bialko
1,4g
0,9%
Weglow...
4,3g
2,2%
Tluszcze
0,5g
0,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Jeżyna czy też ostrężyna to tak naprawdę rodzaj roślin, który w Polsce liczy sobie ponad 80 gatunków. W tę grupę wpadają zarówno maliny (czyli wg klasyfikacji biologicznej jeżyny o czerwonej barwie owoców) oraz ciemnofioletowe owoce, które popularnie nazywamy właśnie jeżynami. Te ostatnie to przeważnie Rubus fruticosus. Jeżyny przeważnie rosną dziko w lasach, ale można też je hodować na działkach i w ogródkach. Wymaga to jednak więcej pracy niż przy uprawianiu malin. Jeżyny zawierają bardzo dużo błonnika, witamin i antyoksydantów. Dzięki tym ostatnim działają antynowotworowo. Zostały nawet wpisane na listę ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Dzięki wspomnianemu błonnikowi, antocyjanom i witaminie C działają przeciwzapalnie i wzmacniają układ krwionośny. Zawarta w nich witamina K wpływa z kolei na układ kostny. Co więcej, dzięki fitoestrogenom łagodzą objawy PMS i menopauzy. Poza właściwościami zdrowotnymi warto wprowadzić jeżyny do diety ze względu na wysoką zawartość błonnika, małą ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. W kuchni jeżyna była używana do produkcji soku. Ma kwaśno-słodki smak, który sprawdza się doskonale również w ciastach i deserach. Warto jednak wspomnieć, że można na jej bazie robić doskonałe sosy do mięs (zwłaszcza dziczyzny).


PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma jeżyna? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 43
  • IG: 25
  • Białko: 1,4 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 1 mg 
  • Węglowodany łącznie: 4,3 g Cukry: 4,9 g 
  • Błonnik: 5,3 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,5 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0,3 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 11 μg
  • C: 21 mg
  • D: 0 μg
  • E: 1,17 mg
  • B1: 0,02 mg
  • B2: 0,03 mg
  • B6: 0,03 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 128 μg
  • Niacyna: 0,65 mg
  • Kwas foliowy: 25 μg
  • Wapń: 29 mg
  • Żelazo: 0,62 mg
  • Magnez: 20 mg
  • Fosfor: 22 mg
  • Cynk: 0,53 mg
  • Miedź: 0,17 mg
  • Mangan: 0,65 mg
  • Potas: 162 mg


Ile waży jeżyna? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 150 g Łyżka: 18 g   Sztuka: 6 g     Opakowanie: 225 g            

jeżyna

jeżyna

jeżyna