Kaki



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
126
6,3%
Bialko
0,8g
0,5%
Weglow...
34g
17%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Kaki (Diospyros Kaki) występuje pod wieloma nazwami w Polsce: hurma, persymona, sharon, szaron. Każda z nazw ma swoje pochodzenie: diospyros z greckiego "owoc bogów", persymona z języka indian "suchy owoc", sharon od doliny sharon, gdzie rosną te drzewa. Owoc kaki przypomina nieco z wyglądu pomarańczowy pomidor. Jest dość twarde i słodkie w smaku. Im dłużej dojrzewa, tym jest słodsze. Kaki można przechowywać w lodówce dość długo, nawet kilka miesięcy, choć nie warto tak długo go trzymać. Owoce zawierają dużo witaminy C i A, manganu, miedzi oraz potasu. Niektóre badania pokazują, że dzięki zawartym przeciwutleniaczom i polifenolom (takim jak galusan epigallokatechiny) kaki działa przeciwrakowo.


INFORMACJE

Ile kalorii ma Kaki? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 126
  • IG: 50
  • Białko: 0,8 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 1 mg 
  • Węglowodany łącznie: 34 g Cukry: 12,53 g 
  • Błonnik: 3,6 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,4 g
    • Nasycone: b/d g
    • Mono-nienasycone: b/d g
    • Poli-nienasycone: b/d g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 66 μg
  • C: 7,5 mg
  • D: b/d μg
  • E: b/d mg
  • B1: b/d mg
  • B2: b/d mg
  • B6: b/d mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: b/d μg
  • Niacyna: b/d mg
  • Kwas foliowy: b/d μg
  • Wapń: 27 mg
  • Żelazo: 2,5 mg
  • Magnez: b/d mg
  • Fosfor: b/d mg
  • Cynk: b/d mg
  • Miedź: b/d mg
  • Mangan: b/d mg
  • Potas: 310 mg


Ile waży Kaki? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

      Sztuka: 230 g                  

Kaki

Kaki

Kaki