Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
126
6,3%
Bialko
0,8g
0,5%
Weglow...
34g
17%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Kaki (Diospyros Kaki) występuje pod wieloma nazwami w Polsce: hurma, persymona, sharon, szaron. Każda z nazw ma swoje pochodzenie: diospyros z greckiego "owoc bogów", persymona z języka indian "suchy owoc", sharon od doliny sharon, gdzie rosną te drzewa.
Owoc kaki przypomina nieco z wyglądu pomarańczowy pomidor. Jest dość twarde i słodkie w smaku. Im dłużej dojrzewa, tym jest słodsze.
Kaki można przechowywać w lodówce dość długo, nawet kilka miesięcy, choć nie warto tak długo go trzymać.
Owoce zawierają dużo witaminy C i A, manganu, miedzi oraz potasu. Niektóre badania pokazują, że dzięki zawartym przeciwutleniaczom i polifenolom (takim jak galusan epigallokatechiny) kaki działa przeciwrakowo.