maliny



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
29
1,5%
Bialko
1,3g
0,9%
Weglow...
5,3g
2,6%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

W Polsce już w XVI wieku używało się malin zarówno w kuchni jak i w celach leczniczych. Dziś też wiemy, że syrop z malin doskonale rozgrzewa dolany do herbaty w zimę, a jeszcze bardziej rozgrzewa dobra nalewka ;) W kuchni maliny pojawiają się w dżemach, ciastach, sosach do lodów i deserów, ale także i mięs. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Zawierają dużo pektyn, antycyjanów, witamin C, E i witamin z grupy B, oraz wapnia, żelaza, magnezu i potasu.


PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma maliny? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 29
  • IG: 25
  • Białko: 1,3 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 2 mg 
  • Węglowodany łącznie: 5,3 g Cukry: 1 g 
  • Błonnik: 6,7 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,3 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0,1 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 3 μg
  • C: 31,4 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,48 mg
  • B1: 0,02 mg
  • B2: 0,06 mg
  • B6: 0,06 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 16 μg
  • Niacyna: 0,26 mg
  • Kwas foliowy: 30 μg
  • Wapń: 35 mg
  • Żelazo: 0,8 mg
  • Magnez: 20 mg
  • Fosfor: 33 mg
  • Cynk: 0,36 mg
  • Miedź: 0,19 mg
  • Mangan: 0,32 mg
  • Potas: 203 mg


Ile waży maliny? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 125 g     Sztuka: 5 g     Opakowanie: 200 g   Litr: 500 g        

maliny

maliny

maliny