Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
47
2,4%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
10,2g
5,1%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Morela (Prunus armeniaca L.) to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Pochodzi z Kirgistanu, Korei i Chin, gdzie zaczęto ją uprawiać 2000 lat przed naszą erą. Na początku naszej ery dotarła do cesarstwa rzymskiego, później do Grecji i Włoch. Dopiero w XIII wieku trafiła do hodowlii w następych krajach Europy.
W Polsce morele są uprawiane raczej hobbystycznie a nie przemysłowo ze względu na nieco za zimny klimat.
Morele nadają się doskonale do dżemów, ale również do mięs (surowe, lub suszone). Moga być równiez używane do produkcji słodkich lub słodko-ostrych sosów, oraz spożywane na surowo, same czy w deserach. Pieczone doskonale sprawdzają się w ciastach.
Zawierają bardzo dużo witaminy B2, C, beta-karotenu, fosforu, potasu i żelaza. Dzięki przeciwutleniaczom mają działanie antynowotworowe. Wpływają tez dobrze na układ trawienny i pracę nerek.
Warto pamiętać, że morele posiadają jadalne pestki. Odmiany azjatyckie nieco słodkawe, a europejskie o gorzkim posmaku przypominającym nieco migdały.