papryka Bell czerwona Wartości odżywcze i kalorie (na 100g) kCal 24 1,2% Bialko 1,1g 0,7% Weglow... 3,9g 2% Tluszcze 0,4g 0,7% * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal Wszystkie papryki pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej. Obecnie to warzywo jest rozpowszechnione na całym świecie i występuje w ponad 2000 gatunków. W Polsce uprawiana najczęściej jest Capsicum annuum - czyli słodka papryka w kształcie dzwonu, od którego wzięła się jej angielska nazwa Bell. W Polsce mówi się o niej po prostu: papryka lub papryka zwyczajna. Występuje ona w 4 kolorach: żółtym, pomarańczowym, zielonym i czerwonym. Kazdy z nich różni się nieznacznie smakiem i kalorycznością i dość znacznie wartościami odżywczymi. Niezależnie od koloru papryka ma nawet więcej witaminy C niż cytryna i zdecydowanie mniej jej traci w procesie obróbki termicznej. Czerwona dodatkowo zawiera dużo beta-karotenu, oraz witaminy A - więc wspomaga wzrok i dobrą opaleniznę. Zawarta zaś w niej witamina C połączona z rutyną dobrze działa na skórę i naczynia krwionośne. Papryka doskonale sprawdza się na surowo, smażona, pieczona i grillowana jako uzupełnienie wielu dań lub nawet główny składnik. Z czerwonej robi się także ajwar. PRZEPISY To danie wymyśliłam przygotowując wieczorem obiad do pracy - nie miałam czasu zrobić zakupów więc pozostało mi tylko połączyć to co znajdowało się w lodówce i kuchennych szafkach. Wyszło ciekawe połączenie włosko-indyjskie z sosem Tikka Masala w roli głównej. 4880 Makaron z kurczakiem Tikka Masala Kotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania. 9287 Kotlety mielone inaczej Proste i szybkie danie z woka, które wygląda niecodziennie. Głównie składniki są czarne, albo raczej tak czarne jak to tylko w naturze jest możliwe. Połączenie smakowe dosyć klasyczne, ale je się również oczami ;) 137 Wok na czarno Dania z woka charakteryzują się tym, że ich składniki smaży się krótko w wysokiej temperaturze i przy bardzo małej ilości tłuszczu. Dzięki temu w tym daniu wołowina jest miękka a warzywa dla kontrastu są chrupiące ale nie surowe. Smak podkreśla sos sojowy na bazie curry. 2790 Wołowina curry z woka INFORMACJE Ile kalorii ma papryka Bell czerwona? Jaki ma indeks glikemiczny? Kalorie: 24 IG: 15 Białko: 1,1 g Cholesterol: 0 mg Sód: 3 mg Węglowodany łącznie: 3,9 g Cukry: 0,2 g Błonnik: 1,7 g Tłuszcz łącznie: 0,4 g Nasycone: 0,1 g Mono-nienasycone: 0 g Poli-nienasycone: 0,2 g Trans: 0 g Witaminy A: 449 μg C: 122,4 mg D: 0 μg E: 2,46 mg B1: 0,03 mg B2: 0,1 mg B6: 0,38 mg B12: 0 μg Mikroelementy β-karoten: 2690 μg Niacyna: 1,36 mg Kwas foliowy: 44,2 μg Wapń: 11 mg Żelazo: 0,5 mg Magnez: 9 mg Fosfor: 26 mg Cynk: 0,22 mg Miedź: 0,07 mg Mangan: 0,09 mg Potas: 217 mg Ile waży papryka Bell czerwona? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy Sztuka: 220 g Plasterek: 12 g