Rydz



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
25
1,2%
Bialko
2,9g
1,9%
Weglow...
4,1g
2%
Tluszcze
0,3g
0,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Pod tą nazwą występują w Polsce zbiorczo różne gatunki jadalnych rydzy. Najważniejszym z nich jest mleczaj rydz. Grzyb, który występuje w lasach iglastych, głównie sosnowych od sierpnia do listopada. Jego cechami charakterystycznymi jest kolor i kształt kapelusza (zdjęcia) oraz pomarańczowy okrąg, który pojawia się po przecięciu nóżki. Ma doskonały smak (przez wielu uważany za najlepszy ze wszystkich grzybów). Doskonale nadaje się do wszystkich form przyrządzania oprócz suszenia i gotowania. Poza Polską jest bardzo popularny w Hiszpanii, a konkretnie w Katalonii.


INFORMACJE

Ile kalorii ma Rydz? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 25
  • IG: 36
  • Białko: 2,9 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 4 mg 
  • Węglowodany łącznie: 4,1 g Cukry: 0 g 
  • Błonnik: 1,2 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,33 g
    • Nasycone: 0,05 g
    • Mono-nienasycone: 0,01 g
    • Poli-nienasycone: 0,14 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 0 μg
  • C: 2,3 mg
  • D: 76 μg
  • E: 0,12 mg
  • B1: 0,09 mg
  • B2: 0,42 mg
  • B6: 0,1 mg
  • B12: 0,04 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 0 μg
  • Niacyna: 4,04 mg
  • Kwas foliowy: 12 μg
  • Wapń: 5 mg
  • Żelazo: 1,04 mg
  • Magnez: 10 mg
  • Fosfor: 104 mg
  • Cynk: 0,73 mg
  • Miedź: 0,49 mg
  • Mangan: 0,11 mg
  • Potas: 370 mg


Ile waży Rydz? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

      Sztuka: 18 g                  

Rydz

Rydz

Rydz