Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Grillowane halloumi z rukolą, szuszonymi pomidorami, oliwkami i balsamico truflowym - Milion smaków
Grillowane halloumi z rukolą, szuszonymi pomidorami, oliwkami i balsamico truflowym
Kolejna prosta sałatka z grillowanym halloumi. Tym razem ze świeżą rukolą, oliwą, suszonymi pomidorami i oliwkami.
Do tego wystarczy tylko polać sosem balsamico - najlepiej trufowym, bo ten smak doskonale wzmocni pozostałe w tym daniu.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2019-08-09 11:12:30
Liczba wyświetleń: 113

Grillowane halloumi - Milion smaków
Grillowane halloumi
Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego lub z mieszanki owczego, koziego i krowiego od wieków produkowany według tej samej struktury. Jest znakiem rozpoznawczym cypryjskiej kuchni i tylko ten jeden kraj posiada prawo do jego produkcji. Dzięki zwartej strukturze i wysokiej temperaturze topienia ser halloumi idealnie nadaje się do grillowania (nie rozpłynie się), które nadaje mu dodatkowych walorów smakowych. W smaku wyrazisty ale nie dominujący - świetnie sprawdzi się jako przekąska z dodatkiem świeżych warzyw.
Na skutek coraz większej popularności kuchni śródziemnomorskiej w naszym kraju, dotarł do nas również ser halloumi - bez większych problemów dostaniecie go w większych supermarketach, np. w Auchan.
Moja propozycja to podanie grillowanego halloumi z kawałkami świeżych pomidorów i konfiturą z żurawiny (najlepiej oczywiście domowej roboty).

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-08-26 16:05:31
Liczba wyświetleń: 24687

Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach - Milion smaków
Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach
Pyszny soczysty stek z polędwicy wołowej w wersji średnio wysmażonej a jako dopełnienie upieczone na chrupiąco szparagi i mieszanka świezych warzyw z truflowym sosem balsamicznym.
Całość tworzy wyjątkowo smacze połączenie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom doskonałego mięsa jak i chrupiących warzyw.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-07-30 21:28:04
Liczba wyświetleń: 1786

Grillowane halloumi z ananasem i roszponką - Milion smaków
Grillowane halloumi z ananasem i roszponką
Kolejny przepis na grillowane halloumi na naszym blogu. Ten ser doskonale się sprawdza w tej formie a sałatek z jego udziałem można tworzyć bez liku.
Dziś z dodatkiem roszponki i słodyczą ananasa.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2019-08-09 11:07:09
Liczba wyświetleń: 113

Śmietanowy sos grzybowy - Milion smaków
Śmietanowy sos grzybowy
Jako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku.
Dodany przez: [email protected]ów, 2015-05-13 19:55:44
Liczba wyświetleń: 2990

Grillowana pierś kurczaka z serem pleśniowym i gruszką - Milion smaków
Grillowana pierś kurczaka z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie sera pleśniowego i gruszki to mój jesienny hit - gruszkowa słodycz naprawdę przepysznie komponuje się z słonym, kremowym pleśniowym serem, np. lazurem lub gorgonzolą.
Z takiego połączenia możecie skorzystać przygotowując szybką, prostą sałatkę ale również obiad, jak w poniższym przepisie. Mięso marynujemy przez chwilę, potem grillujemy na patelni razem z gruszka. Po przewróceniu na pierś wykładamy ser żeby się delikatnie roztopił. Całość podajemy z kaszą jaglaną lub kuskus. Taki obiad przygotujecie w 20 minut a jest naprawdę pyszny.

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-10-18 13:53:12
Liczba wyświetleń: 2981

Dorada z grilla - Milion smaków
Dorada z grilla
Tą pyszną doradę upieczoną na grillu przygotowałam podczas wakacji w Chorwacji, gdzie kupienie świeżej dorady na targu rybnym nie stanowi problemu. Minimum dodatków pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem delikatnego mięsa tej pysznej ryby.
Dodany przez: [email protected]ów, 2013-09-21 14:00:14
Liczba wyświetleń: 5296

Spaghetti po maltańsku - Milion smaków
Spaghetti po maltańsku
To spaghetti to niezwykłe połączenie suszonych i świeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie.
Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie.
Niestety nie udało mi się w Polsce dostać sera Ġbejna z Gozo, ale skoro jest robiony z mleka owczego i jest twardy to postanowiłem zastąpić go mieszanką oscypka z Saloio Gourmet.
Inspiracja do przepisu pochodzi z programu "Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-02-17 22:20:59
Liczba wyświetleń: 1042

Foie gras z gęsiej wątróbki - Milion smaków
Foie gras z gęsiej wątróbki
Francuski przysmak wokół którego co jakiś czas pojawiają się kontrowersyjne dyskusje - ze względu na sposób tuczenia gęsi w niehumanitarny sposób.
Dlatego też moją wersję postanowiłem przygotować z wątroby gęsi, która nie była tuczona w sposób sztuczny tylko biegała po podwórku.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-02-23 18:27:18
Liczba wyświetleń: 8971

Mini-tarty z pieczonymi buraczkami - Milion smaków
Mini-tarty z pieczonymi buraczkami
Ten pomysł, podejrzany na blogu kwestiasmaku.com początkowo wydał mi się dziwny ale korzystając z faktu posiadania ekologicznych buraczków z ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne.
Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry.
Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej.

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-10-21 21:15:46
Liczba wyświetleń: 616