Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Zupa krem z pomidorów i selera naciowego - Milion smaków
Zupa krem z pomidorów i selera naciowego
Seler naciowy to warzywo, które głównie pojawia się w moich daniach tylko lekko podsmażone lub duszone, tak żeby było chrupiące. Tym razem seler trafił do zupy, które w dodatku jest kremem, więc nie ma śladu po jego charakterystycznej strukturze.
Zostaje za to smak, który bardzo mi pasuje do pomidorów i jak pokazuje to doświadczenie świetnie sprawdza się w zupie.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2016-05-23 11:12:02
Liczba wyświetleń: 43

Zupa krem z dyni - Milion smaków
Zupa krem z dyni
Cudownie rozgrzewająca, przepyszna zupa krem z dyni. Mimo, że czasochłonna, jest prosta do przygotowania i zawsze musi się udać. Drugie skrzypce grają marchew, korzeń selera i ziemniaczki a całość przegryziona jest curry i imbirem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis :)
Dodany przez: [email protected]ów, 2013-09-28 18:02:10
Liczba wyświetleń: 10502

Gulasz z boczniaków - Milion smaków
Gulasz z boczniaków
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na rozgrzewający gulasz ale w wersji bezmięsnej. Tak było i tym razem. Do tego doszła ochota na grzyby rozbudzona przez trwający właśnie sezon dla grzybiarzy. Na grzyby co prawda nie udało mi się jeszcze w tym roku wybrać ale do sklepu po boczniaki - owszem.
To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina.

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-09-24 21:03:12
Liczba wyświetleń: 3076

Czarny ryż z wołowiną po azjatycku - Milion smaków
Czarny ryż z wołowiną po azjatycku
Czarny ryż to najzdrowsza i jedna z mniej znanych odmian ryżu. W Chinach niegdyś dostepny był tylko dla cesarza ze względu na swoją rzadkość występowania i działania zdrowotne, a jego kradzież karana była śmiercią. Wtedy też przylgnęła do niego nazwa "zakazany ryż".
Dziś na szczęście jest dość powszechnie w sklepach a hodowany na skalę przemysłową jest w Tajlandii i Indonezji.
Badania wykazują, że posiada dużą ilość antocyjanów, witaminy E i B, żelaza, cynku oraz wapnia. Działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i miażdżycy.
A przede wszystkim posiada wyjątkowy - orzechowo, słodki posmak, który idealnie komponuje się z dobrym mięsem i azjatyckimi przyprawami.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-11-24 11:42:48
Liczba wyświetleń: 2772

Karnawałowa zupa z grochu - Milion smaków
Karnawałowa zupa z grochu
Zastanawiacie się dlaczego karnawałowa? Dlatego, że skutecznie pochłania nadmiar alkoholu w organizmie - docenicie ją w karnawałowe poranki :)
Na inspirację natrafiłam w książce Nigelli Lawson "Nigella ucztuje". Autorka proponuje właśnie grochówkę z frankfurterkami na noworoczny obiad. Postanowiłam przetestować. Zupę robi się dość łatwo - blendujemy warzywa, dodajemy groch, doprawiamy i gotujemy. Na koniec dodajemy frankfurterki. Ja zupę przygotowałam dzień przed zjedzeniem i szczerze polecam zrobić to samo. Jednocześnie z czystym sumieniem mogę potwierdzić jej lecznicze działanie :)

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-01-06 17:03:53
Liczba wyświetleń: 1277

Zupa warzywna z cieciorką - Milion smaków
Zupa warzywna z cieciorką
Gęsta i rozgrzewająca, pikantna w smaku zupa warzywna z dodatkiem ciecierzycy i kaszy jaglanej to pełnowartościowe danie obiadowe w okresie zimowym.
Czas podany w przepisie nie obejmuje czasu przygotowania wcześniej ciecierzycy.

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-02-12 18:10:05
Liczba wyświetleń: 6775

Królik w potrawce - Milion smaków
Królik w potrawce
Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem.
Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2013-12-20 19:09:34
Liczba wyświetleń: 7195

Wołowina po seczuańsku z selerem naciowym - Milion smaków
Wołowina po seczuańsku z selerem naciowym
Dobra wołowina idealnie komponuje się z selerem naciowym choć na pierwszy rzut oka wydaje się to dziwnym połączeniem. W chińskiej prowincji Seczuan takie zestawienie jest bardzo powszechne a wręcz jest obowiązkowe w menu większości restauracji. Klasyczne przyprawy - jak chilli i sos sojowy dodają orientalnej nuty całej kompozycji.
Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-03-25 16:07:29
Liczba wyświetleń: 2525

Kapusta, marchewka, seler naciowy i papryka z woka - Milion smaków
Kapusta, marchewka, seler naciowy i papryka z woka
Tym razem wok w 100% warzywny. Wszystkie warzywa są jeszcze lekko twarde i chrupiące, ale dobrze podgrzane i połączone aromatyczną mieszanką sosów.
Kapusta i seler naciowy pojawiały się już w woku w moich przepisach, ale zazwyczaj towarzyszyły makaronom lub mięsu. Tym razem w duecie stanowią bazę całej potrawy.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2016-04-30 21:05:15
Liczba wyświetleń: 567

Zielony napój multiwitaminowy - Milion smaków
Zielony napój multiwitaminowy
Ulepszona wersja napoju pietruszkowego, który był wypróbowany wcześniej i jest już na naszym blogu. Ten ma jeszcze więcej witamin, a smak jest przyjemniejszy dzięki dodatkowi soczystych gruszek. Pomimo tego, że nie dla każdego wygląda zachęcająco, po przełamaniu i spróbowaniu nawet największy sceptyk poprosi o dolewkę:)
Dodany przez: [email protected]ów, 2015-09-10 22:17:59
Liczba wyświetleń: 459