Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Kapuśniak - Milion smaków
Kapuśniak
Klasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna.
Przepis z instrukcji mojej mamy:)

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-03-24 14:57:34
Liczba wyświetleń: 4188

Francuska zupa cebulowa - Milion smaków
Francuska zupa cebulowa
Gęsta zupa praktycznie z samej cebuli o wyjątkowo głębokim smaku. Choć robi się ją całą godzinę to w tym czasie nie trzeba się nią przez większość czasu zajmować ;)
Do podkreślenia smaku i urozmaicenia kompozycji podamy ją z grzankami z bagietki z roztopionym serem.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-03-25 09:06:52
Liczba wyświetleń: 4469

Zupa migdałowa - Milion smaków
Zupa migdałowa
Szukając świątecznych inspiracji natrafiłam na różne przepisy na migdałową zupę. W mojej rodzinie nigdy nie spotkałam tego dania na wigilijnym stole. Szperając trochę w Internecie można przeczytać, że owszem, jest to tradycyjne polskie danie wigilijne pochodzące z Kresów, jednak już nieco zapomniane.
Postanowiłam spróbować. Tradycyjnie gotowana na mleku z dodatkiem białego ryżu jest bardzo sycącym daniem. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkiej strony Świąt. W wersji mniej sycącej możecie zrezygnować z ryżu. Smacznego!

Dodany przez: [email protected]ów, 2013-12-22 11:43:37
Liczba wyświetleń: 537

Zupa owocowa - Milion smaków
Zupa owocowa
W sezonie letnim jest to zupa, która często gości na moim stole. W tym czasie połączenie świeżych kompotów z owoców z dodatkiem kisielu i makaronu smakuje najlepiej.
Dodany przez: [email protected]ów, 2014-06-17 21:41:07
Liczba wyświetleń: 6258

Zupa kalafiorowo-jaglana - Milion smaków
Zupa kalafiorowo-jaglana
Połączenie kalafiora i kaszy jaglanej to niezwykle udana kompozycja nie tylko smakowa, ale też zdrowotna. Sycąca zupa potrafi pobudzić i dodać energii na cały dzień. Doskonale sprawdzi się jako pojedyncze danie obiadowe.
Dodany przez: [email protected]ów, 2014-08-13 22:24:25
Liczba wyświetleń: 804

Caldo verde - zielona zupa z jarmużem - Milion smaków
Caldo verde - zielona zupa z jarmużem
Caldo verde to tradycyjna zupa portugalska, która wywodzi się z prowincji Minho i była podawana przede wszystkim na ważnych uroczystościach takich jak święta, wesela i urodziny.
Dziś jest to bardzo popularne danie nie tylko w całej Portugalii ale też w USA.
W mojej wersji kapusta została zastąpiona jarmużem, który wzbogaca ją o wiele cennych witamin i minerałów takich jak: A, K, C, wapń i żelazo oraz o całą gamę fitoskładników.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-09-30 08:51:32
Liczba wyświetleń: 1026

Zupa rybna - Milion smaków
Zupa rybna
Długo zbierałam się do przygotowania tej ryby aż w końcu wróciłam z zakupów ze świeżymi dorszami więc decyzja zapadła. Postanowiłam przygotować wariant z mieszanką smaków raczej niż dominującym smakiem ryby. Zneutralizowałam go dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny.
Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację.
Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem.

Dodany przez: [email protected]ów, 2015-02-23 21:35:48
Liczba wyświetleń: 1303

Wegańska grochówka z jarmużem - Milion smaków
Wegańska grochówka z jarmużem
Superzdrowa i pożywna zupa - przypomina nieco grochówkę ale ma więcej warzyw i ani grama mięsa. Ta zupa jest cenna zwłaszcza teraz w sezonie jesienno-przeziębieniowym - w jednym garnku skrywa się całe bogactwo cennych składników niezbędnych do podkręcenia odporności. Dodatek masła orzechowego nadaje zupie ciekawego orzechowego posmaku i sprawia, że nie są już potrzebne żadne inne przyprawy, w tym sól.
Jest to nieco zmodyfikowana wersja przepisu dr Fuhrmana z książki "Superodporność".
Uwaga: ziarna grochu trzeba wcześniej moczyć, np. przez noc (jeżeli wykorzystacie groch połówki - wówczas nie ma takiej potrzeby).

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-09-21 14:38:21
Liczba wyświetleń: 1389

Zupa czosnkowa - Milion smaków
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie.
Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku.
Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-04-06 10:00:09
Liczba wyświetleń: 2519

Karnawałowa zupa z grochu - Milion smaków
Karnawałowa zupa z grochu
Zastanawiacie się dlaczego karnawałowa? Dlatego, że skutecznie pochłania nadmiar alkoholu w organizmie - docenicie ją w karnawałowe poranki :)
Na inspirację natrafiłam w książce Nigelli Lawson "Nigella ucztuje". Autorka proponuje właśnie grochówkę z frankfurterkami na noworoczny obiad. Postanowiłam przetestować. Zupę robi się dość łatwo - blendujemy warzywa, dodajemy groch, doprawiamy i gotujemy. Na koniec dodajemy frankfurterki. Ja zupę przygotowałam dzień przed zjedzeniem i szczerze polecam zrobić to samo. Jednocześnie z czystym sumieniem mogę potwierdzić jej lecznicze działanie :)

Dodany przez: [email protected]ów, 2014-01-06 17:03:53
Liczba wyświetleń: 1277